Havebloggen

Beskæring af Thuja hæk

maj 9, 2016

Jeg har fået flere spørgsmål angående beskæring af hække og specielt er Thuja’en kommet op flere gange og derfor vil jeg nu komme med mine råd til at opnå det bedst mulige resultat.

En thuja er svær at beskære

Thuja er uden sammenligning den hæk der er sværest at beskære, så det første og vigtigste råd er rettidig omhu hvad angår klipning, da det er langt lettere at holde den pæn fremfor at gøre den pæn. Så sørg for at holde den maks en halv meter bred i bunden og tyndere i toppen.

Når skaden er sket

Er skaden sket og den er blevet for bred, kræver det en helt speciel fremgangsmåde for ikke at skade hækken.

Thuja har nemlig den svaghed at hvis den bliver beskåret ind til hvor den ikke er grøn mere, kan den ikke producere nye grønkorn på de blotlagde grene og vil derfor være skadet i sådan en grad at den ikke bliver grøn der mere.

Dette ses tydeligt på billedet nedenfor hvor der er nogen, der har været for hårde i selve beskæringen.

Hul i thujahæk

Når en thuja skal klippes er man derfor nødt til at tage lidt ad gangen og klippe 2-3 gange om året indtil ønsket resultat er opnået.

Dette kan desværre være en flerårig proces.

Gødskning kan fremskynde processen

Man kan fremskynde processen lidt ved at at gødske med en klor-fattig N-P-K gødning efter hver klipning, såfremt det er i starten af vækstsæsonen.

Mængden af gødning skal være lille og et helt enkelt tip jeg engang har fået fra Sten Porse (når Sten Porse taler, så lytter man):

Tag 100 gr gødning og bland det i 10 L vand og vand det ud på 10 m hæk for optimalt udbytte og så sørg at vande jorden og ikke ”bladene” og evt. sørg for at den får lidt vand under tørre perioder.

Sten Porse

Hvor ofte skal det så gøres?

Ja, jeg vil sige med 3-4 måneders mellemrum, så den kan blive grøn længere inde og hvornår man starter er ikke så vigtig, men dog vil jeg lade være med at gøre noget fra april til midt maj.

Før og efter billede, som viser hvad man ca. kan forvente at kunne klippe af 1. gang:

Som du nok kan se er det ikke meget der kan tages af og her vil det tage 3-5 hækklipninger før den er lige og har smig den rigtige vej (bredere i bund end top)

Nedskæring af thuja gøres bedst fra juni til medio september

Når det gælder en nedskæring er det noget lettere og der er ikke så mange faldgrupper at falde i. Her er det vigtigeste blot at forsøge at gøre det fra juni-midt september, da de sår man laver på stammen under beskæringen bedre kan hele i dette tidsrum.

Når der stadig er tvivl

Hvis du ikke selv tør begive dig ud i sådan en opgave kan jeg kontaktes her for et godt tilbud og ønsker du at se vores hækklipning priser findes de på denne side ydermere hvis du ikke vil gå glip af flere gode råd i fremtiden kan du følge os på facebook her.

Husk I er altid velkomne til at stille spørgsmål og jeg vil forsøge at svare dem på bedst mulige måde eller henvise til én der ved mere om det end mig.