Beskæring af Thuja hæk

  • 9. maj 2016

Jeg har fået flere spørgsmål angående beskæring af hække og specielt er Thuja’en kommet op flere gange og derfor vil jeg nu komme med mine råd til at opnå det bedst mulige resultat.

Det er uden sammenligning den hæk der er sværest at beskære, så det første og vigtigeste råd er rettidig omhu hvad angår klipning, da det er langt lettere at holde den pæn fremfor at gøre den pæn. Så sørg for at holde den maks en halv meter bred i bunden og tyndere i toppen.

Er skaden så til gengæld sket og den er blevet for bred kræver det så en helt speciel fremgangsmåde for ikke at skade hækken. Thuja har nemlig den svaghed at hvis den bliver beskåret ind til hvor den ikke er grøn mere kan den ikke producere nye grønkorn på de nu blotlagde grene og vil derfor være skadet i sådan en grad at den ikke bliver grøn der mere. Dette ses tydeligt på billedet nedfor hvor der er nogen, der har været for hårde i selve beskæringen.

IMG_0691

Derfor er man nødt til at tage lidt ad gangen og klippe 2-3 gange om året indtil ønsket resultat er opnået. Dette kan desværre være en flerårig proces. Dog kan man ved flere lejligheder fremskynde processen lidt ved at at gødske med en klor fattig N-P-K gødning efter hver klipning, såfremt det er i starten af vækstsæsonen. Mængden af gødning skal være lille og et helt enkelt tip jeg engang har fået fra Sten Porse (når Sten Porse taler, så lytter man) det er at tage 100 gr gødning og bland det i 10 L vand og vand det ud på 10 m hæk for optimalt udbytte og så sørg at vande jorden og ikke ”bladene” og evt. sørg for at den får lidt vand under tørre perioder.

Hvornår skal det så gøres? Ja jeg vil sige med 3-4 måneders mellemrum, så den kan blive grøn længere inde og hvornår man så starter er ikke så vigtig, men dog vil jeg lade være med at gøre noget fra april til midt maj.

Nb. billederne nedenunder viser hvad man ca. kan forvente at kunne klippe af 1. gang.

Før og efter billede

IMG_0690IMG_0692

 

Som du nok kan se er det ikke meget der kan tages af og her vil det tage 3-5 hækklipninger før den er lige og har smig den rigtige vej (bredere i bund end top)

Når det gælder en nedskæring er det noget lettere og der er ikke så mange faldgrupper at falde i. Her er det vigtigeste blot at forsøge at gøre det fra juni-midt september, da de sår man laver på stammen under beskæringen bedre kan hele i dette tidsrum.

Hvis du ikke selv tør begive dig ud i sådan en opgave kan jeg kontaktes her for et godt tilbud og ønsker du at se vores hækklipning priser findes de på denne side ydermere hvis du ikke vil gå glip af flere gode råd i fremtiden kan du følge os på facebook her.

Husk I er altid velkomne til at stille spørgsmål og jeg vil forsøge at svare dem på bedst mulige måde eller henvise til én der ved mere om det end mig.

Har du spørgsmål eller ønsker et tilbud?

Tak fordi du vil kontakte os. Udfyld kontaktformularen og du vil blive kontaktet af en venlig havemand.Dit navn

Din e-mail

Telefonnummer

Postnummer & by (hvor opgaven skal udføres)

Jeg ønsker at blive kontaktet via

Beskriv opgaven

X