Haven i marts – del 1

  • 11. marts 2016

Dette blogindlæg er opdelt i to dele – du kan også læse om hvad du kan ordne i haven i løbet af påsken i Haven i marts – del 2

Hvad skal/kan gøres i haven i marts?

Marts måned er det jeg kalder stilhed før stormen, da der ikke er meget at foretage sig, men yderst vigtige beslutninger der skal træffes. Der bør i mine øjne kigges på hækken for at se om den trænger til en ændring hvis den er blevet for bred, høj og- eller blot skal oprettes.

Beskær hækken i løbet af marts

Det er nemlig nu det er sidste chance at gøre noget ved det hvis den skal have en mulighed for etablere så relativt pænt i denne vækstsæson. Hvis du venter til senere på foråret hvor løvspringet sætter ind vil du skade hækken og gør du det til sommer får du en grim og ”åben” hæk.

Derfor skal du træffe beslutningen nu imens der er mulighed for at gøre noget ved det og hvordan finder du så ud af om din hæk trænger? Ja hvis den er meget bred kan du let se det med dine øjne, specielt hvis hækken går helt ud på fortorvet eller lignende. Men din hæk kan faktisk godt være for bred selvom du ikke umildbart kan se det selv. Du kan tjekke det meget simpelt ved at måle på hækken med en tommestok og er din hæk bredere en 1/2 meter i bunden er den faktisk for bred. Der vil selvfølgelig være undtagelser til dette og det er specielt ved meget høje hække, men ellers er det mest optimalt at holde sin hæk smallere. Hvorfor dog det? Det skyldes at ved en smallere hæk får hækken en bedre gren struktur samt at der kan komme lys tættere på stammen hvilket gør at bladene vil side tættere og dække næsten hele hækkens bredde. Det er super godt hvis man gerne vil have en tæt hæk, som der er svær at kigge igennem og den vil være ligeså god omend ikke bedre som lyd isolation end en for bred hæk. Og den er lettere og hurtigere at klippe.

Hegnsloven og hækkens højde

Hvad så med højden? Hvis den står i skel ud til vej siger hegnsloven jo faktisk at den skal være 180 cm, så det er til at måle sig ud af og er den over de 180 cm skal man i princippet få skåret den ned i højden, men mange kommuner ser ofte igennem fingerne med om den lige er 180 eller 220 cm. Men det kan jo selv være du har et ønske om at få hækken ned i højden pga. for meget skygge, udsigt den er for besværlig at få klippet i toppen.

Hvad kan du så selv gøre for at afhjælpe problemet? Enten kan du vælge den lette og måske bedste løsning nemlig at hyre en professionel, men det er ikke altid der er råd til dette eller du måske er typen der hellere vil selv, så vil jeg komme med nogle gode og enkle råd til at opnå størst succes.

Anbefalet værktøj til nedskæring og beskæring af hæk:

Motorsav kan bruges til nedskæring af hækken hvis det f. eks er bøg, tjørn, mirabel mv. men IKKE til liguster, da det vil lave et for flosset sår.

Beskærings hækklipper: Det er en hækklipper, der kører med færre omdrejninger og har lidt større mellemrum imellem tænderne hvilket gør den kan tage tykkere grene end en alm. hækklipper og efterlader pænere sår på hækken. Ulempen er dog at sådan en maskine koster 5000-6000 kr og er ikke ret god at klippe hæk med hvis der ikke skal laves en indskæring og- eller nedskæring. Her kan du så blive nødt til at bruge motorsaven, men forsøg først med en alm. benzin hækklipper om det ikke skulle være muligt.

Beskæresaks/grensaks/ørnenæb: Du kan også tage den hårde og lange seje kamp ved at tage en tyk gren adgangen også pudse efter med hækklipperen. Denne løsning er faktisk den din hæk vil være allerbedst tjent med, men ved en lang hæk vil du formodenligt løbe sur i det før enden er nået.

Snor: Hvis du ikke har et super øjemål, hvilket de færreste nok har når det gælder sådan en opgave, så kan du ikke undgå at bruge en rettesnor eller noget som rettelinje. Det kan jo være at du ”bare” kan bruge fortorvs kanten tættest på hækken og følge den hvis det drejer sig om en hæk der er blevet for bred. Det svære kommer når der skal justeres på højden af hækken. Her kan det være svært at finde noget af binde snoren på og hvis man endelig får fundet noget er der mange der vil ende med at klippe den over flere gange. Her kan løsning være at klippe et par meter adgangen i ønsket højde også sætte en vaterpas på for at se om det nogenlunde passer.

Hvor meget skal jeg klippe af? Hvis du ønsker din hæk i f. eks 180 cm, så vil jeg klippe den i maks 175 cm, da der skal være plads til den nye top og klipper du den i 180 cm vil den hurtig komme op på 185-190 cm og det kan så være skønne spildte kræfter. Når det gælder bredden er der desvære ikke nogen helt præcis facitliste, da selvom den optimale bredde er ca. 40-50 cm (20-25cm på hver side), så kan grundstammerne have etableret så sådan at det kun er muligt klippe dem ind til ca. 30-35 cm fra midten af hækken uden at smadre hækken totalt.

Kan jeg klippe top og sider? Ja og nej. Du kan klippe én side og toppen, men ikke begge sider og heller ikke selvom toppen ikke skal ordnes. Det skyldes at du vil fjerne alt for meget bladmasse plus at vil gøre din hæk totalt gennemsigtig hvilket vil fratage alt privatliv.

Hvis min hæk er for bred på begge sider af midten hvilken side skal jeg så vælge først?

Hvis du frit kan vælge skal du tage den side der vender ud imod solen, da det vil skabe det bedste resultat, men du kan stå i en situation hvor din hæk genere fodgængere på fortovet og selvom den vender ud imod ”skyggesiden” er den altså vigtere. Dette skyldes at du kan blive pålagt af kommunen og ordne det ellers vil du komme og gøre det til en alt for høj pris og hvis du så lige har lavet en kraftig beskæring af hækken på solsiden/indersiden og de kommer og tager ydersiden er din hæk helt bar plus at du er flere penge fattigere.

Hvor lang tid skal der gå før jeg ordner modsatte side?

Hvis der er blevet beskåret på solsiden kan du allerede året efter ordne modsat side, men hvis du har været nødsaget til at klare skyggesiden først og der blevet taget rigtigt meget af bredden vil optimalt set skulle vente 2 år, ellers leve med den kan være ret bar i 2 års tid.

Kan alle hække beskæres?

Uden problemer, men det er dog ikke alle de kan beskære lige kraftigt f. eks må du kun på thuja og cypress klippe ind til det stadig er grønt, da du ellers vil gør den helt bar og da den ikke kan producere nye skæl (blade/nåle vil alm. dødelige måske kalde dem) vil den aldrig få lukket den bare plet igen. Det betyder så også at hvis din hæk med disse 2 arter er blevet for bred vil det tage mange år før den igen når den ønsket bredde, så der kræver det virkeligt at man får passet sin hæk med de nødvendige hækklipninger, så den aldrig når at blive for bred.

Jeg håber at ovenstående kan hjælpe dig lidt på vej og har du spørgsmål, kommentarer mv. skal du være velkommen til at kontakte mig her (link til kontakt formular)

Det kan også være du ønsker at se lidt billeder af mine beskæringer af hække, så kan du gøre det her

Hvis du ikke vil gå glip af nyttige råd i fremtiden kan du holde dig opdateret via min facebook side hvor jeg vil gøre opmærksom på nye blog indlæg, tilbud på ydelser mv. Giv os et like

Har du spørgsmål eller ønsker et tilbud?

Tak fordi du vil kontakte os. Udfyld kontaktformularen og du vil blive kontaktet af en venlig havemand.Dit navn

Din e-mail

Telefonnummer

Postnummer & by (hvor opgaven skal udføres)

Jeg ønsker at blive kontaktet via

Beskriv opgaven

X